0532 485 77 87
info@kocumveben.com
Koçum ve Ben instagram sayfasını da incelemeyi unutmayın!

KPSS

Tarih & Zaman

1 Ağustos 2021 - 1 Ağustos 2021 10:15 AM

KPSS NEDİR?
Kamu Personeli Seçme Sınavı, devlet kurumlarına atama yapılabilmesi veya devlet kurumlarındaki iş alanlarına başvuru yapabilmek amacıyla kullanılan bir sınav türüdür. KPSS sonucunda, merkezi atama ile personel alan kurumlara yerleşilebileceği gibi, dış alım yapacak olan kurumların sınavlarına ve mülakatlarına da girebilme şansı elde edilir.
KPSS KAPSAMI NASILDIR, NASIL GİRİLİR?
Genel Kültür ve Genel Yetenek olarak ilk etapta ikiye ayrılan, daha sonra A Grubu, B Grubu ve Öğretmenler adayları için de alan sınavına girilmesi gereken Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucunda, alan içi veya alan dışı tercihler yapabilmek açık kadrolar sayesinde mümkün olmaktadır.
Kamu Personeli Seçme Sınavı, Ortaöğretim, Ön Lisans ve Lisans mezunları için farklı tarihlerde ve içeriklerde sorulardan oluşturularak yapılmaktadır.
KPSS A ve B GRUBU NE DEMEKTİR?
Kamu Personeli Seçme Sınavı A Grubu, İİBF, SBF, İşletme ve İktisat Fakültelerinden mezun olan adayların girdiği genel olarak kariyer odaklı meslek grupları olan müfettiş, uzman, kaymakam gibi mesleklerin girebileceği sınav türüdür. Sınav puanının geçerlilik süresi 2 yıldır. 2017 değişikliğiyle birlikte A Grubunda 48 puan türü bulunmaktadır. Kamu Personeli Seçme Sınavı A grubu sınavına girebilmek için 30 yaşından gün almamış olmak ve 18 yaşını tamamlamış olma şartı aranmaktadır.
Kamu Personeli Seçme Sınavı B Grubu, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında görevlendirilmek üzere olan mühendislikten teknikerliğe, normal memurluktan avukatlığa ve diğer tüm memurluk türlerine kadar hepsini kapsamaktadır. Herhangi bir yaş sınırı bulunmayan Kamu Personeli Seçme Sınavı B grubu sınav sonucunda, atama yapılacak olan kurumların özel şartları olabileceği gibi, tercih konusunda farklılık göstermektedir.
Buna ek olarak, öğretmen adaylarının ve formasyonu bulunan adayların alan tercihleri yapabilmesi için de Kamu Personeli Seçme Sınavı Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavı mevcuttur.
KPSS’DE KAÇ SORU VARDIR VE SÜRE NE KADARDIR?
Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarında toplamda 120 soru bulunmaktadır. Adayların 120 soruyu cevaplandırması için tanınan süre ise; 130 dakikadır. Öğretmenlik için sınava girecek olan alan sınavında ise; 80 adet soru bulunmaktadır ve 100 dakika süre verilmektedir.
KPSS A Grubu Konuları
• 60’ar sorudan oluşan Genel Kültür ve Genel Yetenek testi.
• 40 sorudan oluşan İşletme testi.
• 40 sorudan oluşan Muhasebe testi.
• 40 sorudan oluşan İstatistik.
• 40 soruluk Hukuk.
• 40 soruluk Kamu Yönetimi.
• 40 soruluk İktisat.
• 40 soruluk Maliye testi.

KPSS B Grubu Soru Dağılımı
• *Matematik; 27 soru.
• *Geometri; 3 soru.
• *Tarih; 27 soru.
• *Coğrafya; 18 soru.
• *Vatandaşlık; 9 soru.
• *Güncel Bilgiler; 6 soru.

KPSS’DE TERCİH SÜRECİ NASILDIR?
Kamu Personeli Seçme Sınavı’na giriş yaptıktan sonra 60 puan ve üzeri alan adayların belirli ve özel şartları taşıdıkları zaman tüm kurumları tercih edebilmeleri mümkündür. Neredeyse bütün bakanlıklar ve kamu kuruluşları işe alım şartı olarak KPSS puanı istemektedir. Bilinen en düşük puan ise; özel yetenek gerektiren Astsubaylık sınavı için 60 puandır.
Kamu kurum ve kuruluşları personel ihtiyaçlarını her yıl Devlet Personel Başkanlığı’na (DPB) bildirirler. DPB, yerleştirme yapılmak üzere kendisine yapılan bildirimleri, gerekli düzeltmeleri yapıldıktan sonra ÖSYM Başkanlığına gönderir.
Yerleştirme yapılacak (B) grubu kadroların sınıf, unvan, derece ve sayısı ile bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler, DPB adına ÖSYM tarafından ilan edilir. Bunun için ÖSYM bir tercih kılavuzu hazırlar. Bu tercih kılavuzu ışığında yapılan tercihlere, merkezi atama sistemi uygulanır.
KPSS-B kadrolarına alımlar çift yıllarda yapılır. Tek yıllarda yapılan KPSS’ye sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilirken, çift yıllarda yapılan KPSS’ye lise, ön lisans ve lisans mezunları katılabilmektedir.
(A) grubu kadrolar ise ; KPSS’nin ardından kurumların kendi özel mevzuatları gereğince gerekli puanı almış adaylar arasında yapılan özel yarışma sınavı (yazılı ve/veya sözlü) ile yardımcı (stajyer) olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. (Denetmen Yardımcılığı, Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Kaymakam Adaylığı gibi.)
Bu kadrolara atanmak isteyenlerin KPSS’den puan aldıktan sonra her kurumun ayrı olarak açacağı yarışma sınavını kazanmaları zorunludur.

*ÖSYM KPSS kılavuzunu incelemek ve örnek KPSS sorularına ulaşmak için:
Detaylar için tıklayın

 

KPSS NEDİR? Kamu Personeli Seçme Sınavı, devlet kurumlarına atama yapılabilmesi veya devlet kurumlarındaki iş alanlarına başvuru yapabilmek amacıyla kullanılan bir sınav türüdür. KPSS sonucunda, merkezi atama ile personel alan kurumlara yerleşilebileceği gibi, dış alım yapacak olan kurumların sınavlarına ve mülakatlarına da girebilme şansı elde edilir. KPSS KAPSAMI NASILDIR, NASIL GİRİLİR? Genel Kültür ve Genel Yetenek…

error: Content is protected !!
whatsapp1