0532 485 77 87
info@kocumveben.com
Koçum ve Ben instagram sayfasını da incelemeyi unutmayın!

KOÇLUK NEDİR?

Hayatın her alanında uygulanması mümkün; NLP, Kuantum düşünme tekniği, iletişim gibi alanlarda uygulanan tekniklerle de beslenen ve zenginleşen bir kişisel gelişim metodolojisidir.

KOÇLUK NE DEĞİLDİR?

Danışmanlık, Mentorluk, Rehberlik, Psikologluk değildir!
Koçluk sürecinde; akıl / öğüt verme, yol gösterme ( öğrenci ve spor koçluğu hariç tutulabilir), eğitim-öğretim, bireyin özel alanına girme, bedenine dokunma gerektiren uygulamalar, psikiyatri terapileri, ilaç yazma ya da ilaç tavsiyeleri söz konusu dahi olamaz.

KOÇLUK NASIL BİR SÜREÇTİR?

Güçlü ve düşündüren sorularla, bireyi kendi potansiyelini keşfetmeye sevk ederek, bireyin kendi vizyon-misyon ve değişime yönelik eylem planlarını oluşturmasını sağlayan bir süreçtir.
Koçluk; bireyi bulunduğu noktadan daima ileriye, varmak istediği, hayalini kurduğu yere götürmeyi amaç edinir. Bu sebeple asla geçmişe bakmaz sadece geleceğe odaklanır.

PROFESYONEL BİR KOÇ NE YAPAR?

Bireyin karar verdiği değişim sürecinin nasıl bir gelişim serüvenine dönüştüğünü izler; geri bildirim verir, yine güçlü ve sezgisel sorularla tekrar tekrar düşünmeye, araştırmaya, yaratıcı çözümler buldurtmaya sevk eder.

PROFESYONEL BİR KOÇ NE YAPMAZ?

Koçiye (danışana) iş hayatı, aile hayatı, sosyal hayatı, romantik ilişkileri, sağlığı gibi konularda; kendisini zan altında bırakacak hiçbir bilgiyi, kişisel görüşünü aktaramaz ve yine bu konularla ilgili danışanını eleştiremez, yargılayamaz.

“KOÇ” TİTRİ BAŞINA “EĞİTİM” KAVRAMINI ALINCA BİR ŞEY DEĞİŞİYOR MU?

Aslında hayır. Profesyonel bir koçun yapması gereken her şeyi bir eğitim koçu da yapmalıdır ve sadece eğitim sektöründe çalışmak ya da öğretmen olmak yeterli değildir. Temel koçluk eğitimini almış olmak gereklidir. Aksi takdirde “eğitim koçluğu” rehber öğretmenliğin / mentorluğun başka bir versiyonu halini almaktadır.

EĞİTİM KOÇLUĞUNDA TAM OLARAK HANGİ SORUNLARA DESTEK OLUNUYOR?

Sadece sorun gözüyle bakmamak lazım. Eğitim hayatı boyunca iş hayatımızı etkileyecek ciddi kararlar veriyoruz. Bu kararları alırken profesyonel destek lazım aslında. Eğitim hayatını nasıl yöneteceğinin becerisini kazanabilme de eğitim koçluğunun önemli bir alanı.
Diğer hizmet ihtiyacı oluşturan konu başlıklarını sıralarsak ise şöyle genel bir liste çıkıyor karşımıza:
Okula adaptasyon, meslek seçimi, nasıl ders çalışacağını bilememe, ders çalışmada isteksizlik, kendi kendini motive etme becerisini kazanma, verimli çalışma programları hazırlayabilme, eğitim hayatında yapılacak değişiklikler hakkında kararlar alma, kendini iş hayatına hazırlayabilme, kişinin kariyer gelişimi için nasıl, ne tür eğitimler alması gerektiği hakkında kararlar.

EĞİTİM KOÇLUĞUNDA SÜREÇ NASIL İLERLER?

Koçluk hizmet ihtiyacını oluşturan sebep ne olursa olsun; öğrencilere yönelik hazırlanmış özel test ve uygulamaların yapılması ve koçun bunları analizi ile başlar. Bu ilk aşama, gerek koçun öğrenciyi çok iyi tanıması gerek öğrencinin kendini ne kadar iyi tanıdığını görmesi ve kendiyle ilgili zihninde yeni pencereler açması sebebiyle çok önemli ve kıymetlidir. Yoğun bir dört hafta sürmektedir. Sonrasındaki seanslar öğrencinin bu hizmeti alma sebebine göre şekillenir ve haftada 1-2 yüz yüze görüşme ile devam edebilir.

EĞİTİM KOÇLUĞU NE KADAR SÜRER?

Bu hizmet tamamen kişiye özel olduğu için şu kadar seans yeterli olur demek doğru değildir.

SINAV HAZIRLIK DÖNEMLERİNDE KOÇLUK NASIL OLMAKTADIR?

Sınav dönemlerinde yapılan koçluk çok özel bir hizmettir ve adına kesinlikle “SINAV KOÇLUĞU” denmelidir. Çünkü ilk olarak bu sürecin süresi tamamen bellidir. İkinci olarak “mentorluk” da içerir. Yani öğrenciye tecrübelere dayalı yönlendirmeler de yapmak gerekmektedir. Üçüncü olarak ise program yapılması ve bunun günlük takibi ayrıca performans takip, analiz ve yönetimi de sürecin önemli parçasıdır.

HAYAL KIRIKLIĞI, ÜZÜNTÜ, GÜVENSİZLİK YAŞAMAMAK, KOÇLUK MESLEĞİNİ YANLIŞ TANIMAMAK İÇİN; NİTELİKSİZ KİŞİLERE, YANLIŞ TANITIMLARA, UYGULAMALARA İTİBAR ETMEYİNİZ!

error: Content is protected !!
whatsapp1